El mes d’abril de 2020 es posava en marxa a Tarragona el primer servei integral d’atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals de Catalunya. Avui, juntament amb els companys diputats al Parlament Irene Aragonès i Carles Castillo hem pogut visitar aquest espai, que s’ubica a l’antiga Laboral, per conèixer de més a prop la tasca tan imprescindible que realitzen.

180 casos en només un any. Aquesta és l’esgarrifosa xifra que aquest cap de setmana coneixíem a les notícies i que avui ens han confirmat els responsables del servei conegut com a Barnahus o casa dels infants. Del que ens han explicat avui hi ha dades que ressonen molt fort al meu cap i que crec que són massa desconegudes a la nostra societat. Ningú no vol parlar d’abusos. Com si fos una realitat que no anés amb nosaltres. Com si no ens pogués passar. Però malauradament passa. I la posada en funcionament d’aquest servei ha ajudat a fer aflorar molts casos que quedaven empresonats en l’espai més íntim. Hi ha més formació, més sensibilització i això fa que els i les professionals que tenen capacitat de detectar un abús tinguin molt més clar quin és el circuit i com s’ha de gestionar.


Les dades:
– La immensa majoria dels abusos es produeixen en l’entorn familiar. El de més confiança. Un pare, un avi, un tiet… No em puc ni imaginar com es pot arribar a destrossar una família després d’un cas així.
7 de cada 10 sentències per abusos s’acaben arxivant per impossibilitat de prova. És la paraula d’un infant contra un adult.
– El 97% dels infants que relaten, que verbalitzen un cas d’abús, diuen la veritat.
Fins a 8 vegades havia de relatar una víctima d’abús les agressions que havia patit: a l’escola, als Mossos, a l’hospital, a la treballadora social, al jutjat…

La protecció a la infància és i hauria de ser una prioritat també per aquest nou govern que està a punt de començar a caminar. Iniciatives com aquesta demostren que hi ha una altra manera de fer polítiques públiques, de manera coordinada i transversal, posant al centre les persones, en aquest cas els infants. Felicitats i gràcies a tots i totes els que ho heu fet possible. En especial a les professionals que us hi deixeu l’ànima.

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *