«No les deixen entrar amb el gos, i això fa que moltes dones que viuen al carrer no puguin accedir als albergs que ofereix l’administració», ens explica l’Aura Roig, una de les impulsores del projecte Metzineres que des de 2017 desenvolupa una tasca imprescindible al Raval de Barcelona. Però precisament tenir un gos és un dels mecanismes d’autodefensa que tenen les dones que no tenen sostre. No en poden prescindir. És una de les moltes qüestions que l’equip de les Metzineres ens explica en la visita que hi fem amb les companyes Jenn Díaz (diputada al Parlament) i Montse Sánchez (Subdirectora General de Violències Masclistes) per conèixer de prop la tasca que realitzen.

Darrere d’una de les petites portes del Raval de Barcelona s’hi amaga un espai d’aixopluc per a les dones que consumeixen drogues. Un espai on no hi ha normes, on no se les qüestiona, on poden trobar quatre llits per descansar de dia, on poden dutxar-se, on troben roba gratuïta i on poden consumir drogues en un espai controlat. Un espai ple de professionals empàtiques que ofereixen una mirada holística, que busquen la complicitat de la comunitat i de l’entorn i que els divendres mengen paella amb part de la quarantena de dones que atenen cada dia.

Fotografia: Lorena Ros (Vilaweb)

Metzineres es va incorporar el 2020 a la xarxa de SIEs (Serveis d’Intervenció Especialitzats) del departament de Treball Afers Socials i Famílies en una mostra de com l’administració ha de ser capaç d’acollir projectes que construeixen comunitat, que donen resposta a les necessitats de les dones que més ho necessiten, i que moltes, massa, vegades no arriben al sistema.

Fotografia: Lorena Ros (Vilaweb)

Visitar Metzineres és una reconciliació amb la humanitat. És obrir els ulls i fer visible una realitat estigmatitzada que la Societat vol amagada. Les dones que usen drogues són dones que pateixen múltiples vulnerabilitats, múltiples violències i que necessiten aquest aixopluc per poder tirar endavant.

Aquí teniu el projecte explicat per elles. No us ho perdeu!
Support Don’t Punish 2020 | Metzineres

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *